Het scheidingsproces, wat komt er bij kijken?
Na een huwelijk van zoveel jaar hebben jullie besloten te gaan scheiden. Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden.
Wij helpen u een handje met informatie om uw scheidingsproces in goede banen te laten leiden.
Stappenplan
- Welke zaken heeft u vastgelegd. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen of niet; gaat het om een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract? Kijk goed welke voorwaarden bij welke vorm horen. Voor gedetailleerde informatie kunt u op de site van het Rijksoverheid terecht.
- Partneralimentatie. Heeft uw partner recht op alimentatie? Let op: er is een wetsvoorstel ingediend om de partneralimentatie van 12 jaar naar 5 jaar te verlagen.
- Vergeet niet uw pensioenfonds te informeren over uw scheiding. Zij kunnen u verder informeren wat er gebeurt met uw opgebouwde pensioen en dat van uw partner en hoe de zaken rondom het nabestaandenpensioen verder geregeld kunnen worden.
- Wat gebeurt er met uw huis en hypotheek wanneer u gaat scheiden? Blijft u of uw partner in het huis wonen of gaan jullie de woning verkopen?
- Heeft u gezamenlijk een onderneming of man-vrouw firma? Hoe deze voor te zetten en wat zijn de inkomsten als ondernemer om de draagkracht te kunnen berekenen?
- Een nieuwe begroting maken is een grote stap, maar wel handig om inzicht te krijgen in uw financiële situatie. Op die manier worden de inkomsten en uitgaven op een rijtje gezet.
- Kijk goed welke rekeningen en verzekeringen jullie samen betalen en maak goede afspraken over wie na de scheiding welke kostenpost voor zijn rekening neemt.
- Heeft u nog recht op kinderalimentatie? Let op: wanneer het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, heeft de ouder geen recht meer op kinderalimentatie.
- Een ouderschapsplan is verplicht als er kinderen zijn. In dat plan staan de afspraken die worden gemaakt over de kinderen, zoals de verdeling van de kosten voor de kinderen. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de site van het NIBUD.
- Een inkomensregeling kan goed van pas komen, wanneer het blijkt dat uw inkomen na de scheiding veel minder is dan u gewend was. Dan zou een subsidieregeling goed van pas komen. Denk aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebonden budget, kinderbijslag, tegemoetkoming schoolkosten, gemeentelijke regelingen enz.
Hoe nu verder?
Wie in scheiding ligt, doet er goed aan om een gesprek aan te gaan met een adviseur over al hetgeen op u af komt en u bij te staan om het scheidingsproces in goede banen te leiden. Zie ook ons Scheidingsplan.
Heeft u vragen of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op: 026 – 351 52 55 of contact.
Edwin R. Kemers
Onafhankelijk financieel adviseur en makelaar
Financieel echtscheidingsadviseur