Hypotheek

De aankoop van een woning is voor vrijwel iedereen de grootste financiële uitgave die hij in zijn leven doet. Bij scheiding zijn het huis en bijbehorende hypotheek al snel het grootste blok aan het been.

De beschikbaarheid van een nieuwe (betaalbare) woning en nieuwe regels maken het Hypotheekplan complexer.

Woning en hypotheek

Na een (echt)scheiding wordt het huis verkocht óf een van beiden blijft er wonen. De aflossing van de hypotheek verandert en als een van beiden in het huis blijft wonen, kan dit zelfs gevolgen hebben voor de alimentatieregeling. De eventuele overwaarde moet naar ratio verdeeld worden en bij onderwaarde zit je met hogere lasten.

Er is geen onderscheid tussen gehuwden en partnerregistratie in gemeenschap of gehuwden op huwelijkse voorwaarden, partners met registratie voorwaarden en samenwoners indien deze gezamenlijk de woning hebben aangekocht.

Nieuwe hypotheekregels

Daarnaast zijn de hypotheekregels begin 2013 ingrijpend veranderd. Zomaar de oude hypotheek overnemen kan bijvoorbeeld niet meer, de helft van de oude hypotheek en eventuele nieuwe leningen (bijvoorbeeld om de ander uit te kopen) gaan nu volgens annuïtaire of lineaire aflossing om hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen.

Wie zijn huis verkoopt (geheel of gedeeltelijk), moet uiterlijk het volgende kalenderjaar een nieuwe hypotheek afsluiten indien hij of zij de fiscale hypotheekvoorwaarden van voor 1 januari 2013 wil behouden. Als de huizenkoper te laat is vervalt de hypotheekrenteaftrek over een eventueel aflossingsvrij leningdeel, wat voor hogere maandlasten zal zorgen.

Scheiding en verhuisregeling

Bij de scheidingsregeling mag de gezamenlijke woning tot 2 jaar lang als eigen woning worden bestempeld, terwijl toch een van beide partners er niet meer woont. Met de verhuisregeling kan bij verkoop het restant van het jaar en de twee jaar daarop volgend de hypotheekrente van twee woningen in aftrek worden genomen.

Het is toegestaan om van beide regelingen gebruik te maken. De periode dat de belastingplichtige gebruik heeft gemaakt van de scheidingsregeling wordt wel in mindering gebracht op de periode van de verhuisregeling.

Hypotheekplan

Bij een scheiding heb je je handen vol aan allerlei dingen. De hypotheekadviseurs van PlannersDesk nemen je zorgen rond de hypotheek graag uit handen en stellen samen met jou een hypotheekplan op. Neem contact op met ons kantoor.